Stomatologia minim invaziva
25 aprilie 2016Stomatologia minim invaziva este curentul cu cea mai vasta dezvoltare in medicina dentara moderna. Premisa principala este controlul bolii si apoi folosirea procedurilor minim invazive pentru restaurarea echilibrului estetic si functionalal al intregii cavitati orale.
Folosirea Microscopului Dentar si a magnificatiei permite specialistilor clinicii dentare Superdent ’92 sa indeparteze doar atat cat este nevoie din structura dentara, osoasa sau din tesuturile moi fara a afecta tesuturile sanatoase!
Folosirea Microscopului Dentar Chirurgical aduce un progres deosebit in stomatologia moderna. Astazi, multumita microscopului dentar, putem lucra cu maxima precizie si siguranta obtinand rezultate estetice si tratamente mult mai predictibile in:
In stomatologia actuala, una din cheile succesului este abordarea minim-invaziva. Aceasta este posibila numai daca pozitia dintilor pe arcada este una adecvata, ce nu necesita ajustari ale tesuturilor moi sau dure. In acest punct, intervine importanta constituirii unei echipe interdisciplinare (si nu multidisciplinare). Diferenta majora dintre interdiciplinaritate si multidisciplinaritate este faptul ca in cazul unei abordari interdisciplinare, planul de tratament este intocmit de un grup, ai caror membri sunt toti prezenti, se completeaza si isi sustin reciproc eforturile. In cazul abordarii multidisciplinare, fiecare din disciplinele sau zonele stomatologice implicate actioneaza independent, neunitar.
Un alt aspect important al planului terapeutic este ocluzia. Pentru a obtine o restaurare de lunga durata, este obligatorie inregistrarea perfecta si echilibrata a ocluziei. Urmatoarea etapa si obiectivul acestei prezentari este prezentarea unui nou concept, care presupune crearea unei imagini personale customizate, care sa exprime identitatea pacientului. Acest concept ajuta medicul stomatolog sa creeze restaurari estetice, dar care reusesc, in acelasi timp, sa reflecte trasaturile psihosociale ce compun imaginea pacientului, incluzand aici emotiile, simtul identitatii, comportamentul si stima de sine. Acesti factori, la randul lor, afecteaza modul in care pacientul va fi perceput de ceilalti, ulterior tratamentului.
Pentru a obtine astfel de rezultate, este nevoie de o echipa interdisciplinara. Fiecare membru al echipei (inclusiv specialistii, tehnicienii si pacientul) trebuie sa cunoasca inca de la inceput planul de tratament si sa anticipeze rezultatul final. Odata rezolvat acest aspect, conditia majora pentru succes ramane comunicarea. Cheia pentru excelenta in estetica presupune pe de o parte comunicarea cu pacientul, pe de alta parte comunicarea cu laboratorul si cu specialistii, pe toata durata tratamentului.
Date fiind toate oportunitatile din zilele noastre, avem la dispozitie multe unelte digitale, pentru a mentine comunicarea la nivelul retelelor sociale si profesionale. Impreuna cu inovatiile tehnologiei CAD/CAM si combinand toate aceste unelte digitale, n-ar trebui sa intervina nicio problema, fie ca tehnicianul, specialistul sau orice alta persoana cu care medicul colaboreaza se afla in aceeasi clinica sau in alta tara, intrucat comunicarea digitala inlesneste conlucrarea tuturor, ca o echipa sinergica.