PARODONTOLOGIE
INTRODUCERE
Dupa varsta de 25 de ani, cea mai frecventa cauza a pierderii dintilor este afectiunea gingivala, cunoscuta si ca boala parodontala sau parodontoza. Boala parodontala este caracterizata prin inflamarea si sangerarea gingiilor, abcese, retractii ginigivale, dinti care devin din ce in ce mai lungi, toate aceste simptome ducand, in ultima instanta, la pierderea dintilor. Boala parodontala debuteaza cu o igiena orala necorespunzatoare, dar poate fi prevenita usor prin periaj corect, folosirea atei si a periutelor interdentare. Boala evolueaza nedureros, iar in momentul in care apare primul abces, unii dinti deja nu mai pot fi salvati.
Primul semn al bolii parodontale este sangerarea gingivala, Ultimul semn al bolii parodontale este pierderea dintilor!
Boala este cauzata de infectia bacteriana, mai precis de bacteriile prezente in tartru si placa, dar adevaratele stricaciuni ale tesuturilor gingivale sunt determinate de raspunsul imun al corpului la infectie. Odata ce infectia se instaleaza, corpul incepe sa lupte pentru a o combate, iar acest lucru se materializeaza prin distrugerea tesuturilor care sustin dintii. De asemenea, factorii de mediu, factorii genetici precum si cei dobanditi, precum fumatul, anxietatea, depresia, obezitatea, diabetul, accelereaza procesele inflamatorii ale corpului. Desi boala parodontala este declansata de bacterii, factorii de risc sunt cei care influenteaza gravitatea si amploarea bolii.
O igiena orala corecta, in fiecare zi, previne sau chiar vindeca bolile parodontale incipiente, dar trebuie sa includa neaparat curatarea interdentara cu mijloace suplimentare de igiena orala. Ori de cate ori nu te speli pe dinti, pe suprafata acestora se acumuleaza o pelicula galbena lipicioasa- placa. Aceasta este deosebit de toxica deoarece este populata de o multitudine de germeni. Acesti germeni produc endotoxine care cauzeaza inrosirea si sangerarea gingiilor.
PROCEDURI NON-CHIRURGICALE
Igienizarea dentara se realizeaza sub magnificatie lupe sau control microscopic, pentru indepartarea totala a tartrului supra si subgingival, care poate cauza afectiuni parodontale. Cauza principala a afectiunilor gingivale este placa, o pelicula lipicioasa, incolora, care se formeaza in mod constant pe dinti si ataca gingiile. Daca nu este curatata, placa se intareste si formeaza tartrul, care in cele din urma se raspandeste sub gingie si ataca tesuturile care sustin dintii. Vizitele regulate la stomatolog, pentru igienizare, sunt o parte integranta a ingrijirii orale de baza. Igienizarea dentara reprezinta indepartarea tartrului printr-o metoda terapeutica numita detartraj. Aceasta se poate realiza cu:
- Instrumentar actionat manual;
- Ultrasunete;
- Aer comprimat (sonic).
Detartrajul manual si cel cu ultrasunete indeparteaza tartrul supragingival, pe cand cel subgingival este indepartat cu instrumente si chiurete de detartraj speciale si doar in parte, cu ultrasunete. Cel mai des intalnit este detartrajul cu ultrasunete care are o actiune netraumatizanta pe dinti si gingii, e bine suportat si nedureros la persoanele adulte, echilibrate neuropsihic si care nu au dinti sensibili – hipersensibilitate dentinara. Apa pulverizata de aparatul de detartraj elibereaza o presiune locala realizand curatirea zonei, dar si indepartarea tartrului dislocat.
Este foarte important ca rezultatul detartrajului sa fie o suprafata perfect neteda, chiar lustruita, pe care depunerea placii bacteriene si a tartrului sa nu fie favorizata. Acest rezultat se obtine, pe langa periajul profesional, cu paste abrazive speciale, gume de lustruit si prin folosirea unui jet de apa – Air-flow – si bicarbonatului de sodiu – prophy-jet -, bine tolerat si fara dureri, care elimina si ultimele resturi de tartru, intarziind viitoarele depuneri.
Printr-o tehnica de periaj corecta si prin folosirea apei de gura si a atei dentare, nu doar ca se previne aparitia cariei dentare si a parodontopatiei, dar se si ingreuneaza aparitia placii bacteriene si implicit a tartrului dentar. Ca ultima etapa a detartrajului cu ultrasunete, se foloseste prophyflexul/air flow-ul, in scopul lustruirii finale. In finalul procedurii de igienizare profesionala si detratraj, se aplica un tratament de remineralizare, fluorizare si solutii pentru prevenirea inflamatiei gingivale.
Root planning and scaling – SRP Root planning and scaling este o procedura indicata in cazul bolilor parodontale moderate si ca adjuvant al procedurilor chirurgicale in parodontopatiile complicate. Stadiul initial al acestui tratament este reprezentat de o igienizare in profunzime, ce poate include inlaturarea depunerii de placa si tartru, ce se regasesc sub linia gingivala. Radacinile dentare pot fi de asemenea planate, cu ajutorul chiuretelor Gracey – “Hufriedy”, lider mondial pe piata mondiala a instrumentelor parodontale, pentru a obtine o radacina radiculara neteda, care sa permita tesutului gingival sa se vindece si sa se ataseze pe dinte. In anumite cazuri, ocluzia poate necesita anumite ajustari.
Antibioticele sau irigarea cu anti-microbiale, agentii chimici sau apele de gura pot fi recomandate pentru a controla cresterea bacteriana, care creaza toxine si cauzeaza periodontita. In unele cazuri, se pot plasa fibre cu antibiotic in pungile parodontale, dupa detartraj si planare. Acestea pot sa controleze infectia si sa ajute vindecarea. Cand pungile parodontale dintre dinti sunt mai mari, pacientul ar trebui sa mentina o igiena orala riguroasa si ulterior sa apeleze la cabinetul nostru pentru o procedura chirurgicala care ar restaura sanatatea parodontala.
Ajustarea ocluziei (muscaturii) O ocluzie este considerata a fi sanatoasa cand marea majoritate a dintilor sunt prezenti si nu sunt distrusi de procesul de abrazie. Este distructiva cand dintii arata fatete de abrazie, se misca sau cand articulatia temporomandibulara da semne de boala, dureri. Terapia ocluziva ne ajuta sa refacem ocluzia, astfel incat sa nu mai se produca alte probleme dentare, precum abrazia sau miscarea dintilor.
Terapia include:
- Remodelarea suprafetelor ocluzale ale dintilor si eliminarea punctelor de presiune excesiva, atunci cand dintii sunt in contact. Aceasta se face cu grija, impartind presiunea ocluzala dintilor in mod egal;
- Terapia de deconditionare a bruxismului, folosindu-se gutiere de plastic pe care le puteti purta noaptea sau ziua;
- Aparate dentare fixe (brakets) pentru realinierea dintilor;
- Inlocuirea obturatiilor vechi si incorecte;
- Reconstituirea dintilor foarte tociti sau distrusi.
LASERUL LiteTouch™
Prin LiteTouch™, un laser dentar Er:YAG inovator pentru stomatologie, Light Instruments Ltd. s-a impus ca pionier în domeniu, revoluţionând stomatologia la nivel global şi deschizând calea către proceduri mai simple şi mai eficiente pentru medici şi o mai bună sănătate orală pentru pacienţi. LiteTouch™ este un instrument de microchirurgie intuitiv şi uşor de utilizat, care oferă un grad optim de precizie, în combinaţie cu un nivel inegalabil de adaptabilitate şi manevrabilitate. Datorită funcţiilor avansate de ablaţie şi subablaţie şi efectului antibacterian, LiteTouch™ foloseşte energia luminii pentru intervenţii de precizie asupra ţesuturilor dentare şi tratamente chirurgicale minim invazive.
LiteTouch™ este echipamentul laser Er:YAG cel mai mic din lume destinat tratamentelor stomatologice ale ţesuturilor moi şi dure. Datorită tehnologiei unice „Laser-in-Handpiece”, sistemul laser este încorporat într-o incintă de mici dimensiuni (12 cm lungime şi 2,5 cm diametru), energia ajungând direct în ţesut. Această soluţie inovatoare reduce pierderile de energie, este asemănătoare ca aspect şi ca unghi de lucru cu turbina convenţională cu freză, oferind în acelaşi timp beneficiile unice ale tehnologiei laser.
LiteTouch™ este un laser stomatologic Er:YAG bazat pe o nouă tehnologie care foloseşte o lungime de undă minim invazivă, puternic absorbită de apă şi hidroxiapatită. De aceea, poate fi utilizat pe ţesuturi dure şi moi cu o eficienţă excepţională, pentru proceduri de ablaţie, secţionare şi decontaminare. LiteTouch™ este sigur şi are efect termic redus asupra ţesuturilor înconjurătoare. Acesta vaporizează ţesuturile din cavitatea bucală printr-un mecanism de microablaţie, conservă integritatea şi vascularizaţia ţesuturilor sănătoase şi are efect antibacterian asupra biofilmului microbian.
Aplicatii ale laserului Lite Touch
Implantologie
- Ablaţie a osului precisă şi minim invazivă
- Faza a 2-a chirurgicală fără afectarea implanturilor (descoperirea implanturilor)
- Tratament eficient al periimplantitei
- Decontaminarea implantului, fără afectarea suprafeţei acestuia
- Dezinfecţie subablativă, fără afectarea osului sănătos
- Contact mai bun între os şi implant prin stimularea osteogenezei
Parodontologie
- Debridarea eficientă a pungilor parodontale, efect antibacterian (dezinfecţie)
- Îndepărtarea precisă şi selectivă a ţesutului de granulaţie
- Chirurgie minim invazivă. Vindecarea rapidă a ţesutului moale şi a osului
- Decontaminarea implantului, fără afectarea suprafeţei acestuia
- Complicaţii postoperatorii minime de natură inflamatorie şi infecţioasă
Pedodonţie
- Metoda preferată în tratamentele pedodontice: reducerea sentimentului de teamă; zgomot redus; vibraţii inexistente
- Tratamente precise, blânde şi minim invazive
- Dezinfecţie excelentă a dentinei contaminate. Garanteaza succesul procesului de restaurare
- Dezinfecţie eficientă a fosetelor şi şanţurilor ocluzale
- Echipament prietenos, bine acceptat de copii
Endodonţie
Intervenţie minim invazivă pentru crearea cavităţii de acces: fără efect termic asupra ţesutului adiacent sau producerea de microfisuri
- Debridare eficientă şi efect antibacterian: îndepărtarea stratului de detritus dentinar, curăţarea şi dezinfecţia canalelor radiculare
- Rezecţie apicală: procedură minim invazivă
Stomatologie restaurativă
- Vizibilitate excepţională. Lipsa contactului cu instrumentul
- Îndepărtarea precisă şi selectivă a leziunilor carioase; evitarea îndepărtării inutile de ţesut sănătos
- Fără vibraţii, microfisuri, carbonizare
- Efect antibacterian: decontaminarea dentinei rămase
Estetică dentară
- Corectarea zâmbetului gingival prin remodelare gingivală
Tratamentul hiperpigmentării cauzate de excesul de melanină - Metodă excelentă de îndepărtare a faţetelor şi coroanelor de porţelan. Permite medicilor stomatologi să reutilizeze faţetele, fără a se pierde din substanta dentara
Ortodonție
Indepărtarea rapidă a brackeților ceramici fără a deteriora suprafața smalțului
Îndepărtarea precisă a resturilor de material adeziv de pe suprafața smalțului, dupa dezlipirea brackeților ortodontici metalici și ceramici
Chirurgie orală
- Asigură o incizie precisă, un câmp chirurgical aseptic pe parcursul intervenției
- Nivel scăzut de sângerare comparativ cu chirurgia convențională și o metodă de incizie exactă ce nu penetreaza adânc țesutul
LASERUL TRIPLO™
TRIPLO este noul dispozitiv laser cu mai multe lungimi de unda care combină proprietățile laserului BLUE 450nm, RED 635nm și IR (infrarosu) 980nm.
Afinitatea particulară cu hemoglobina a laserului albastru (450nm) permite o tăiere mai rapidă și coagulare imediată, cu mai puțin contact cu țesutul și recuperare rapidă după intervenția chirurgicală.
Laserul rosu (635 nm) are rol important in promovarea vindecarii locului și in procedurile PDT (terapie fotodinamică).
Laserul Infrarosu (980nm) oferă marile avantaje de reducere a bacteriilor de la nivelul tesutului în abordarea parodontică și endodontică, precum și asigură pătrunderea profundă la nivelul țesutului pentru tulburările ATM și pentru terapia orofacială.
Laserul Dioda PRIMO ofera o varietate de aplicatii si este o alternativa viabila la metodele chirurgicale conventionale
- Datorita interfetei sale, dispozitivul este foarte usor de utilizat
- Tehnologia laserului PRIMO ofera beneficii multiple in chirurgia dentara, parodontologie, endodontie, implantologie, cosmetica si terapie
AVANTAJE
- Unitate laser cu mai multe lungimi de undă
- Un nou concept de chirurgie
- Protocoale prestabilite dedicate pentru 35 de tratamente
Avantajele clinice ale laserului TRPLO sunt:
- Indeparteaza gingia-prceduri de gingivectomie-si remodeleaza țesutul fără sângerare, edem(umflare) sau infectii
- Procedura de albire cu laserul mult mai rapida
- Elimina bacteriile și regenereaza tesuturile din pungile parodontale afectate de parodontita
- Reduce durerea asociata cu diferite tipuri de leziuni orale
- Regenereaza tesuturile, nervii și cicatricile
- Terapie de reducere a durerii și a inflamatiei articulatiei temporo-mandibulare
- Proceduri cosmetice de reguvenare
BOLILE PARODONTALE
- Boala parodontala de tip I: gingivitaAceasta afectiune este caracterizata prin sangerare, gingii umflate si rosii. Santul gingival se mareste din cauza inflamarii tesutului gingival, continand o cantitate considerabila de tartru si placa. Tratamentul ginigivitei se realizeaza prin curatarea totala a placii si a tartrului, din santul gingival, urmata de netezirea suprafetei dentare, intr-o sedinta ulterioara. Din fericire, gingivita este o boala care, tratata la timp, se vindeca total.
-
Boala parodontala usoara sau de tip IIIn aceasta faza, apare pierderea osoasa, adancimea santului gingival fiind mai pronuntata din cauza gingiei inflamate si pierderii osoase. Termenul de ”santuri gingivale” este inlocuit de ”pungi gingivale”, localizate intre dinti, care in stadiile incipiente sunt de 3- 4 mm. Tratamentul implica indepartarea placii, detartraj si planare radiculara – procedura cunoscuta si sub numele de SRP-Root Planing and Scaling. Acest tratament este foarte eficient, intrucat favorizeaza micsorarea pungilor parodontale, precum si reducerea fenomenelor inflamatorii. - Boala parodontala de tip III sau moderata:Spre deosebire de boala parodontala timpurie sau de tip II, in acest stadiu creste adancimea pungilor (4-6mm), se observa sangerarea si o usoara mobilitate a dintilor. Din cauza pierderii osoase, pungile nu isi modifica adancimea in urma tratamentului. In acest stadiu este foarte importanta igiena corecta, pentru a mentine aceste pungi curate, uneori fiind necesara o interventie chirurgicala pentru a le micsora.
- Boala parodontala de tip IV sau severa:In acest stadiu se pierde si mai mult os in jurul dintelui, astfel incat acesta nu mai are suport osos aproape deloc. Tratamentul consta in indepartarea placii bacteriene si SRP, urmate de o igiena orala excelenta si un tratament cu antibiotice, care sa stopeze progresia bolii.
- Boala parodontala de tip V sau refractara:Aceasta forma a bolii debuteaza ca o parodontita moderata, dar chiar si prin tratamente adecvate si mentinerea unei igiene corecte, nu se reuseste ameliorarea sau stoparea evolutiei. Cazurile de parodontita refractara sunt tratate cu SRP, chirurgie parodontala si administrare de antibiotice.
-
PROCEDURI CHIRURGICALE
Operatia parodontala cu lambou Este cunoscuta si sub numele de reducere a adancimii pungilor si reprezinta o operatie de curatare invaziva. Este indicata in cazurile in care adancimea pungilor parodontale atinge un nivel care face dificila curatarea si mentinerea. Frecvent este asociata cu zone de pierdere osoasa si inflamatie gingivala in jurul dintelui. Specialistii nostrii de la clinica Super Dent 92 vor realiza aceasta procedura atunci cand detartrajul si planarea radiculara nu au avut succes in eliminarea completa a tesutului afectat din pungi, ori acolo unde pierderea osoasa necesita corectare chirurgicala. In cadrul acestei manopere, sub anestezie locala, se vor realiza mici incizii cu laserul in gingie pentru ca aceasta sa poata fi ridicata pentru analizarea dintilor si a osului. Intreaga zona este curatata cu atentie, se indeparteaza tot tartrul si tesutul de granulatie infectat si apoi se examineaza osul. Pentru ca adesea exista pierdere osoasa, va fi nevoie de reconturare, astfel incat gingia sa se vindece adecvat. Dupa indepartarea placii bacteriene si a tartrului, se indepartaeaza tesutul afectat si se netezeste suprafata osului distrus, pentru ca vindecarea sa se faca prin reatasare intima a gingiei la os.
Grefele de tesut moale Sunt utilizate pentru acoperirea radacinilor descoperite sau pentru reconstituirea unui tesut gingival, acolo unde s-a pierdut prin retractii gingivale exagerate. Se preleveaza o bucata subtire de tesut de la nivelul palatului – cerul gurii -, sau rotat din regiunile vecine defectului, pentru a obtine o banda stabila de gingie atasata in jurul dintelui. Grefa gingivala va fi aplicata in asa fel incat sa poata acoperi portiunea radiculara descoperita. In cursul acestei manopere, specialistul nostru va preleva o zona de mucoasa, fie din palat, fie din alte regiuni donatoare vecine. Procedura se poate realiza pentru un singur dinte sau pentru un sector intreg de arcada, pentru a egala marginea gingivala si a reduce sensibilitatea. Grefa va reduce viitoarea pierdere osoasa si retractia gingivala, precum si sensibilitatea dentara, va proteja radacina de aparitia cariilor, iar aspectul zambetului va fi mai natural. In anumite cazuri, radacinile necesita acoperire pentru a fi ferite de carii, stiut fiind faptul ca tesutul radicular e mult mai sensibil la atacul carios.
Augumentarea osoasa Pentru ca implanturile dentare sa fie cat mai bine fixate, trebuie sa existe suficienta structura osoasa care sa le sprijine. Este posibil sa nu aveti suficienta structura osoasa din cauza unei boli parodontale sau a unei vatamari, traume, defect de dezvoltare etc. Daca maxilarul este prea scurt, sus si jos, prea ingust -lateral, sau ambele, veti avea nevoie de o procedura chirurgicala de augmentare osoasa inainte ca implanturile sa fie inserate.Dupa o procedura de augmentare osoasa de obicei se asteapta intre 6 si 12 luni a prior implantului dentar. Cele mai multe proceduri de augmentare osoasa implica utilizarea unor grefe osoase. Cel mai bun material pentru o grefa osoasa este propriul os, care cel mai probabil, va fi prelevat de la barbie sau din spatele maxilarului inferior. In cazul in care nu vom putea obtine suficienta structura osoasa din aceste zone, se vor preleva grefe osoase din sold sau tibie. Soldul este considerat a fi o sursa perfecta pentru prelevare, deoarece osul soldului contine foarte multa maduva, care la randul ei are in compozitie celule ce creeaza structura osoasa. Sigur ca, daca nu va place ideea de prelevare de grefa osoasa din organismul dumneavoastra, va putem sugera utilizarea de materiale facute din os uman sau bovin. Exista, de asemenea, materiale sintetice care pot fi folosite pentru augmentarea osoasa. Aceasta procedura se realizeaza in legatura directa cu operatia cu lambou si pemite cresterea coordonata a celulelor gingivale, osoase, cementare si ligamentare, pentru a repara defectul. Atunci cand tesutul osos de sustinere este distrus este necesara o procedura in vederea regenerarii. Prin regenerarea osoasa si gingivala este posibil sa se remedieze dezastrul. Tesutul gingival este decolat si sunt indepartate bacteriile cauzatoare de boala parodontala. Se pot folosi membrane (filtre), grefe osoase sau proteine stimulatoare de formare tisulara, pentru a imbunatati capacitatea naturala a organismului de a regenera osul si tesutul moale. Exista multe metode care vor mari suportul pentru dinti si vor ajuta la recapatarea starii de sanatate osoasa. Beneficiile acestei metode includ eliminarea completa a bacteriilor existente si regenerarea osului si tesutului moale care vor ajuta la reducerea adancimii pungilor si la repararea defectului. Prin pastrarea igienei orale zilnice si respectarea ingrijirii profesionale periodice – vizite de rutina la cabinetul nostru -, sansele mentinerii dintilor naturali pe arcada vor creste, iar cele de a dezvolta probleme serioase legate de afectarea parodontala vor scadea.
Reconturarea gingivala Este o procedura prin care se remodeleaza si recontureaza chirurgical tesutul gingival, in scop cosmetic, psihologic ori functional. Prin aceasta metoda, se remodeleaza suprafata externa a gingiilor si, de obicei, se realizeaza in combinatie cu gingivectomia. Procedura de reconturare gingivala corecteaza tesutul gingival gros si cu aspect nenatural, ramas dupa ce gingivectomia a expus dintii acoperiti. In mod normal, tesutul gingival se subtiaza pe masura ce se apropie si inconjoara dintii. Cel mai frecvent, se realizeaza sub anestezie locala. Dupa ce se realizeaza indepartarea, procedura de gingivoplastie subtiaza marginea gingivala, pentru ca aspectul final sa fie natural si placut. Manopera se realizeaza folosind un dispozitiv laser special, pentru tesuturi moi prevazut cu un varf de taiere foarte fin. Energia laser este folosita pentru taiere, in acelasi timp favorizand coagularea, hemostaza – oprirea sangerarii – si disconfortul post-operator minim.
Chiuretajul gingival Se realizeaza in clinica Super Dent 92, cu ajutorul dispozitivelor laser care curata, sterilizeaza si produc hemostaza, indepartand tesutul moale ce captuseste pungile parodontale pentru a elimina complet bacteriile si tesutul bolnav. Poate fi folosit impreuna cu detartrajul si planarea radiculara, prin aceasta obtinandu-se o curatare mult mai profunda si mai completa. In cazul in care afectarea parodontala este severa si nu poate fi vindecata prin detartraj, planare radiculara si antibioterapie, s-ar putea sa fie nevoie de anumite interventii chirurgicale. Gingivectomia indeparteaza si remodeleaza cu ajutorul laserelor chirurgicale tesutul gingival neatasat, afectat, pentru a putea scapa de pungile formate intre dinti si gingii. Operatia este realizata de catre specialistul nostru in parodontologie, sub Microscopul Chirurgical Operator de mare putere. Acesta va incepe prin anestezierea gingiilor cu ajutorul unui anestezic local. Apoi se indeparteaza tesutul in exces, specialistul folosind laserul chirurgical pentru aceasta. Dupa indepartarea tesutului gingival, specialistul va aplica un pansament parodontal peste marginea gingivala, material care va proteja tesuturile in timpul in care se vindeca. Dieta va fi usor modificata post-terapeutic, intrucat se vor putea consuma doar alimente moi si lichide reci sau usor caldute, atat timp cat chitul este pe pozitie si gingiile se vindeca.
Alungirea coronara Este o procedura chirurgicala simpla, care ajusteaza pozitia gingiei in jurul dintelul de tratat, obtinandu-se astfel un dinte mult mai rezistent pentru ancorarea diferitelor tipuri de restauratii dorite. O alungire coronara functionala va va ajuta sa redobanditi un zambet frumos si va va permite sa mancati si sa vorbiti cu incredere si confort. Ea se realizeaza fie inainte de procedurile restaurative, fie pentru cosmetizarea zambetului.