IMPLANTOLOGIE
Alege solutiile implantare estetice, moderne si biocompatibile oferite in cadrul clinicii Super Dent 92, pentru ca aici se imbina perfectiunea celor mai noi tehnologii cu experienta specialistilor nostri implantologi! Terapia implantara estetica este o modalitate avansata de tratament, din domeniul implantologiei, sustinuta de o echipa de specialisti si o tehnologie care variaza de la imagini digitale, design computerizat, microscoape chirurgicale, tehnica laser, la o gama variata de materiale de bone grafting, designuri diferite de implanturi, in aditie cu concepte revolutionare de incarcarea a implanturilor si metode de conservare a tesuturilor moi. Terapia implantara nu este o discipilina separata, ci este parte integranta a implantologiei moderne. Obtinerea unei resturari estetice de succes pe implant, care sa mimeze aparenta dintillor reali, necesita o procedura meticuloasa si o echipa de medici, asistenti si tehnicieni dentari foarte bine pregatiti.
INTRODUCERE IN IMPLANTOLOGIE


PRETRATAMENTE


Conditiile de baza pentru plasarea de implanturi sunt:
- cantitatea si calitatea osului maxilar/mandibular;
- o igiena orala buna
- capacitatea de vindecare normala
OPTIUNI DE TRATAMENT PENTRU INLOCUIREA DINTILOR LIPSA


- Migrarea dintilor adiacenti si supra-eruptia dintilor opusi catre spatiul edentat, avand ca rezultat retinerea resturilor alimentare si posibile carii;
- Dificultate in consumul alimentelor;
- Pierderea osoasa in zonele edentate, care duce la modificarea conturului fetei;
- Pierderea volumului buzelor;
- Dificultati in vorbire, in special daca sunt pierduti dintii frontali.
TIPURI DE IMPLANTURI


- All on Four/Fast&Fixed
Procedura si tratament
Procedura Fast and Fixed presupune plasarea strategica a patru implanturi in maxilar, pe care apoi este fixata o punte restaurativa, pentru a inlocui intreaga arcada dentara. Toate acestea pot fi realizate intr-o singura zi, astfel ca Fast and Fixed este unul din cele mai solicitate proceduri pentru inlocuirea dintilor-lipsa.
Multe din persoanele care isi pierd dintii acuza dureri si dificultate in a manca si a vorbi. Implanturile dentare nu inlocuiesc doar dintii, ci si radacinile dentare care lipsesc, asigurand astfel recapatarea unui zambet sanatos si cu aspect natural.
Deoarece tratamentul Fast and Fixed presupune plasarea de implanturi dentare, specialistul implantolog va trebui sa va examineze pentru a se asigura ca sunteti un candidat eligibil pentru procedura. Totusi, deoarece Fast and Fixed utilizeaza doar patru implanturi dentare in comparatie cu 6 sau 10, cate se folosesc in timpul celorlalte proceduri, majoritatea pacientilor sunt eligibili pentru aceasta procedura. O alta conditie de eligibilitate este ca pacientul sa nu prezinte afectiuni gingivale, dar si extractia oricaror resturi dentare inaintea procedurii de implant.
- Implanturi individuale
- Prima etapa consta in inlocuirea radacinii dentare lipsa, cu un implant de titaniu. In mod normal, implantul va ramane acoperit sub gingie pentru o perioada de una pana la sase luni. In acest timp are loc osteointegrarea.
- A doua etapa a procedurii implica descoperirea implantului si atasarea unei extensii. In acest mod, se realizeaza baza pe care se va fixa noua coroana dentara.
- A treia etapa consta in plasarea noii coroane. Cu ajutorul tehnologiilor moderne, restaurarile dentare vor avea marimea, forma si culoarea adecvata si se vor imbina perfect cu trasaturile faciale si cu ceilalti dinti sanatosi.
- Implanturi multiple
- Prima etapa consta in inlocuirea radacinii dintelui lipsa, prin plasarea unui implant de titaniu. Implantul va ramane in os, acoperit de gingie, pentru aproximativ 3 pana la 6 luni, timp in care are loc osteointegrarea.
- A doua etapa a procedurii implica descoperirea implantului si atasarea capelor de vindecare, urmate de plasarea bonturilor protetice. Acestea reprezinta fundatia pe care vor fi plasate coroanele sau puntile dentare.
- Etapa finala consta in plasarea noilor coroane sau punti. Cu ajutorul tehnicilor moderne care asigura forma, marimea si culoarea optime, aceste restaurari vor fi deosebit de estetice si se vor incadra perfect in armonia trasaturilor dvs.
- Infrumusetarea zambetului;
- Consumarea alimentelor preferate;
- Restaurarea masticatiei pentru o digestie usoara;
- Refacerea structurii faciale;
- Usurinta in vorbire;
- Previne resorbtia osoasa deoarece inlocuieste radacina dentara;
- Posibilitatea de a avea un stil de viata activ
PROCEDURA DE IMPLANT


Procedura de implant este etapa chirurgicala in care specialistul insereaza un surub de titan in osul maxilarului. Acest surub – implant – se afla in interiorul osului maxilar si nu este vizibil. Ulterior in faza de restaurare implantara, imediat sau dupa cateva luni, se insurubeaza un bont protetic pe implant, aceasta fiiind partea vizibila. Specialistul implantolog va iregistra o amprenta care va ajunge in laborator, unde se va confectiona coroana de acoperire care va fi plasata pe bontul protetic. Procedura de implant dentar incepe cu anestezia zonei vizate, de catre medicul specialist implantolog. Apoi, acesta realizeaza o incizie in tesutul moale ginigival, creand astfel un lambou, pentru a expune osul maxilar. Zona respectiva este marcata si se realizeaza o mica osteotomie, in cativa pasi, largind-o progresiv pana la diametrul final. In general, cu cat este mai mare dintele, cu atat este mai lat si mai lung implantul. In cazurile de implantare multipla, toate osteotomiile sunt realizate in timpul aceleiasi proceduri. Specialistul insereaza apoi implantul in orificiul respectiv si il insurubeaza folosind un racket manual sau micromotorul de implantologie.
Restaurarea implantara Osteointegrarea implantului necesita timp, intervalul variind de la 3 la 9 luni, in functie de pacient. Odata ce implantul este fixat in linia maxilarului, se ataseaza o coroana permanenta cu bont. Coroana este realizata astfel incat sa se integreze armonios in arcada dentara. Restaurarea este procesul de creare a unui dinte artificial si conectarea acestuia la implantul dentar. Acest proces incepe dupa etapa de inserare a implantului. Dupa operatie, este nevoie de o perioada de minim trei luni pentru ca tesutul sa se refaca si pentru a preveni eventualele complicatii. Cand zona de tratament este gata, dentistul va realiza un orificiu in tesutul gingival chiar deasupra implantului dentar. Un bont protetic va fi insurubat pe implant. Bontul este un cilindru metalic pe care se aplica dintele artificial. Dupa fixarea bontului potrivit, stomatologul va lua o amprenta a dintilor dumneavoastra, care apoi va fi trimisa la laborator pentru a se realiza dintele final. Odata ce restaurarea finala pe implant este gata, specialistul implantolog va plasa coroana pe implant si vor fi facute ajustari, daca este necesar. Un pacient cu implanturi multiple trece prin acelasi proces. Coroanele finale pot varia de la coroane individuale, multiple, pana la o serie de coroane conectate intr-o punte sau chiar proteza partiala fixa, aceasta depinzand de planul de tratament stabilit anterior. Rezultatul final al acestui proces complex de implantare si restaurare este un zambet nou, frumos si increzator!
De ce implantare dentara? Inserarea de implanturi dentare a devenit din ce in ce mai populara, pe masura ce a avansat tehnologia si a crescut rata de succes a procedurilor. Iata cateva dintre motivele pentru care pacientii opteaza pentru implanturi dentare:
- Sanatate orala mai bunaSpre deosebire de puntile dentare, plasarea de implanturi nu afecteaza integritatea dintilor sanatosi. In plus, prin implantarea in zonele edentate, stimulati zona osoasa respectiva si preveniti pierderea osoasa pe termen lung.
- DurabilitateImplanturile dentare ofera o solutie permanenta pentru dintii pierduti. Acestia se osteointegreaza in osul maxilarului si devin parte din acesta, astfel ca aceasta legatura este la fel de puternica si durabila ca si radacina naturala a dintelui.
- EsteticaImplanturile dentare au un aspect natural, datorita progresului tehnologiei moderne, care permite implantologilor sa obtina rezultate spectaculoase, dar si cu o mare durabilitate in timp.
- ConfortLa momentul actual, implantul dentar reprezinta un inlocuitor atat de bun pentru dinte, in caz de nevoie, incat, in orice imprejurare v-ati afla, nici nu va veti aminti ca nu este dintele dumneavoastra natural.
- Igiena imbunatatitaImplanturile individuale permit un acces mai usor intre dinti, facilitand respectarea unei igiene zilnice corecte si imbunatatind atat sanatatea dintilor dumneavoastra, cat si a gingiilor.
PROTECTIA IMPLANTURILOR


Protejarea implanturilor Complicatiile care pot aparea dupa fixarea coroanelor vizeaza atat structurile osoase, cat si cele gingivale. Cauzele pot fi:
- Afectiuni medicale;
- Imunitate scazuta;
- Acumulare de placa bacteriana;
- Stres cauzat de bruxism.
PROTEZE


- Partiale fixe – pot inlocui un dinte lipsa si pot fi cimentate cu rasini de dintii vecini;
- Partiale mobile – pot inlocui cativa dinti lipsa;
- Total – folose atunci cand lipsesc toti dintii.
Protejarea implanturilor Complicatiile care pot aparea dupa fixarea coroanelor vizeaza atat structurile osoase, cat si cele gingivale. Cauzele pot fi:
- Afectiuni medicale;
- Imunitate scazuta;
- Acumulare de placa bacteriana;
- Stres cauzat de bruxism.
PUNTI SI COROANE PE IMPLANT


Pana la plasarea coroanelor pe implant, pacientul poate purta o proteza temporara. Principalele optiuni pentru restaurarea dintilor lipsa, fie ca este vorba de inlocuirea unui singur dinte sau a unui numar mai mare de dinti, se poate realiza prin mai multe metode de tratament, traditionale si moderne, care implica folosirea implanturilor dentare in combinatie cu lucrarile protetice cu sprijin implantar sau dentar.
Punti fixe Sunt alcatuite din doua sau mai multe coroane de portelan, unite, pe care se fixeaza un dinte fals pentru a umple zona edentata. Puntile fixe se sprijina pe dintii adiacenti, slefuiti anterior pentru a fi acoperiti cu coroane de invelis. Uneori este necesar si tratamentul endodontic al acestor dinti si consolidarea cu pivoti. Fie ca se inlocuieste un dinte lipsa sau mai multi, este necesara slefuirea a cel putin doi dinti sau a mai multora pentru a proteza spatiul edentat.
Punti si coroane de implant Puntea pe implant se foloseste atunci cand lipsesc mai multi dinti. Poate fi folosita cand exista riscul sa puneti prea multa presiune pe implanturile individuale, care nu sunt conectate intre ele. De exemplu, inclestarea sau scrasnirea dintilor poate adauga prea multa presiune pe implanturile individuale, ceea ce creste posibilitatea ca acestia sa devina mobili si sa cada. O punte pe implant reduce presiunea implanturilor individuale pe os, astfel incat, aceasta se distribuie uniform asupra intregii punti.
Faza de restaurare In cazul in care implanturile vor fi inserate in vecinatatea dintilor naturali, acestia, dar si tesutul gingival inconjurator, trebuie sa fie in stare buna. Daca nu aveti suficient suport osos pentru inserarea si suportul implanturilor dentare, osul de suport poate fi construit folosind augmentarea sau grefa osoasa, inainte de procedura propriu-zisa de implant. In anumite situatii, specialistul implantolog poate decide sa nu va insereze un implant intr-o anumita zona, din cauza faptului ca nu exista destul os de sustinere sau locul poate fi prea aproape de nerv sau cavitatea sinusala. In acest caz, implantologul poate evita zona prin plasarea de implanturi pe ambele parti ale spatiului. O punte pe implant va fi apoi fixata deasupra. Aceasta poate fi realizata similar cu o punte traditionala, cu o coroana intre alte doua coroane pe implant. Exista mai multe tipuri de punti pe implant. Acestea pot fi fixate cu ciment sau prin suruburi. Pot fi atasate direct de implant sau de un bont protetic. Specialistii implantologi din clinica noastra vor decide care este solutia ideala pentru dumneavoastra. Daca optati pentru o punte fixata cu suruburi, primul pas este indepartarea capei de vindecare si fixarea unui bont protetic permanent pe implant. Apoi va fi luata o amprenta cu bontul fixat. In urmatoarea sedinta, va fi plasata o punte temporara, realizata din material mai moale decat cea permanenta, ceea ce contribuie la protectia implantului impotriva presiunii exercitate prin masticatie. Lucrarea protetica definitiva va fi finalizata si fixata in cavitatea orala. Pentru curata zona dintre gingie si punte, medicul stomatolog va poate recomanda mijloace suplimentare de igiena orala.
Posibile complicatii
- In afara de riscurile interventiei chirurgicale si posibilitatea esuarii implantului, suruburile se pot rupe sau slabi. Coroanele, de asemenea, se pot rupe sau slabi;
- Puntea de pe implant va va conferi o senzatie sporita de confort si siguranta. In plus, va avea aspectul dintilor dumneavoastra naturali si sanatosi.
SINUS LIFT INTERN SI EXTERN


Tehnica de sinus lift Membrana mucoasei sinusului maxilar este ridicata printr-o fereastra mica si materialul de substitutie osoasa este inserat intre membrana mucoasei si osul ramas. In functie de materialul de substitutie osoasa folosit, acesta se va transforma in os in 4-8 luni, facand posibila plasarea implantului. In functie de cantitatea de os pe care o are pacientul, este posibila fixarea imediata a implanturilor in timpul interventiei de sinus lift, sau dupa o anumita perioada de timp. In acest caz, mucoasa membranei este preparata prin orificiul realizat cu ajutorul frezei pentru plasarea implantului. Cavitatea creata este apoi umpluta cu material osos de augmentare. Membrana mucoasa intacta a sinusului maxilar previne patrunderea materialului osos in sinus. Sinus lift intern este recomandat in special cand trebuie inlocuiti doar cativa dinti. Este recomandat in special cand este necesara inlocuirea unui numar mai mare de dinti si pacientul mai are foarte putin material osos de sustinere ramas. In acest caz, se creaza o mica fereastra laterala in sinusul maxilar. Materialul de substitutie osoasa este inserat prin aceasta fereastra. Dupa sutura, pacientului i se aplica lucrarea provizorie, pana la plasarea implantului endo-osos definitiv. In cazul in care pacientul nu prezinta destul material osos pentru implantare si nu doreste realizarea unei interventii de sinus lift, o alternativa ar putea fi proteza partiala sau totala. Riscurile sinus lift-ului sunt neglijabile atunci cand interventia este realizata de un specialist experimentat, insa pot surveni complicatii in cazuri particulare:
- materialul de substitutie osoasa nu se transforma in os, in acest caz implantarea nu este posibila.
- materialul de substitutie osoasa se transforma in tesut cojunctiv. Nici in acest caz inserarea de implanturi nu este posibila.
- o ruptura a membranei mucoase a sinusului maxilarului care duce la pierderea materialului de augmentare osoasa; eliminand de asemenea posibilitatea implantarii.
- o inflamare a zonei augmentate; care presupune o a doua interventie de indepartare a materialului de augmentare.
- sinuzite maxilare
TEHNICI DE SEDARE


Sedarea stomatologica vi se potriveste in cazul in care manifestati una dintre simptomele:
- Anxietate la stomatolog;
- Sensibilitate dentara;
- Insuportabilitatea anesteziei locale;
- Probleme stomatologice complexe;
- Teama de ace;
- Timp limitat pentru lucrari dentare complete;
- Experiente stomatologice traumatizante;
- Dificultate in controlarea miscarilor;
Tipuri de sedare
- Sedative orale – precum diazepamul, pot fi administrate pacientului cu o noapte inainte de procedura stomatologica sau cu 30 de minute – o ora inainte de programarea stomatologica, in functie de gravitatea starii de anxietate. Sedativele orale nu amelioreaza durerea, asa ca va fi administrata si o injectie cu un anestezic local;
- Sedarea intravenoasa (IV) – ca si sedativele orale, nu asigura ameliorarea durerii, asa ca se va administra o injectie cu anestezic local, impreuna cu alte metode de sedare stomatologica;
- Sedarea cu oxid de azot – intr-o forma de inhalare sedata constienta, oxidul de azot, cunoscut si ca gaz ilariant este folosit pentru a induce starea de relaxare. Un anestezic local va fi administrat in combinatie cu oxid de azot pentru a elimina durerea;
- Anestezia generala – aceasta metoda de sedare stomatologica se refera la folosirea de anestezic, pentru a induce pacientului starea de inconstienta. Spre deosebire de metodele de sedare, pacientul va fi complet inconstient de ceea ce se intampla in jur, anestezicul local nefiind necesar in acest caz.
-
- Anxioliza – se refera la metode de ”sedare usoara”. Exista mai multe tipuri de sedative folosite in sedarea usoara, totusi, protoxidul de azot, o forma de inhalare sedata, este cea mai frecventa metoda folosita pentru acest tip de relaxare;
- Sedarea constienta – sedarea stomatologica moderata se refera fie la protoxidul de azot, fie la sedarea IV. Aceste sedative pot induce sedarea constienta, in timpul careia pacientul va fi constient si capabil sa raspunda la comenzi, dar va fi intr-o stare de relaxare extrema;
- Sedarea profunda – se refera la o stare intre sedare stomatologica inconstienta si constienta.
Sedarea stomatologica se adreseaza, in general, pacientilor de peste 18 ani. Totusi, exista specialisti pedodonti care pot propune solutii pentru copiii care nu tolereaza interventiile stomatologice.