Servicii - Endodontie

Endodontie

Concepte Moderne

Endodontie - Concepte Moderne
Endodontie - Concepte Moderne

Chirurgia endodontica a evoluat in decursul anilor catre microchirurgia endodontica. Prin utilizarea noilor echipamente, instrumente si materiale ce se potrivesc cu noile concepte biologice, in practica medicala clinica s-a observat ca abordarile microchirugicale produc rezultate previzibile in vindecarea leziunilor de origine endodontica.

Chirugia endodontica este perceputa ca fiind dificila, deoarece medicul stomatolog trebuie sa fie foarte precis, avand in vedere apropierea fata de vasele sanguine mari, sinusul maxilar si foramenele apicale. Interventiile chirurgicale endodontice traditionale nu au o imagine pozitiva in profesia medicilor dentisti, din cauza naturii lor invazive si rezultatul discutabil.

Succesul interventiei chirugicale endodontice depinde de eliminarea tututor tesuturilor necrotice si sigilarea completa a intregului sistem de canale, ceea ce denota importanta utilizarii Microscopului Operator in aceasta ramura.
Prin tehnicile traditionale chirurgicale, nu se pot localiza si sigila toate ramificatiile complexe apicale, aceste limitari pot fi depasite numai prin utilizarea microscopului cu magnificatie, iluminare, precum si instrumentelor microchirugicale si instrumentelor speciale, cu ultrasunete. Microchirugia endodontica asa cum este numita acum, combina atuurile aduse de microscop, si anume, marirea si iluminarea, cu precizia si performanta instrumentelor ultrasonice.

Microchirurgia endodontica poate fi efectuata cu precizie si predictabilitate si elimina riscurile inerente din abordarile chirugicale traditionale.

Avantajele microchirurgiei includ:

  • Identificarea, mai usoara, a apexului radacinii;
  • Osteotomii mici, incizie minima de ordinul milimetrilor;
  • Unghiuri superficiale ce conserva atat osul cortical, cat si lungimea radacinii.

Citeste mai mult

In plus, o suprafata a radacinii rezecata, privita sub microscop, dezvaluie usor detaliile anatomice, precum istmurile, microfracturile si canalele laterale. Instrumentarul cu ultrasunete, in combinatie cu microscopul, permite preparari conservatoare, coaxiale si precise, ce satisfac cerintele principiilor mecanice si biologice de chirurgie endodontica.

  • Campul chirugical poate fi inspectat la o marime mai mare astfel incat micile, dar importantele detalii anatomice – Ex: un apex suplimentar sau canale laterale – pot fi identificate si gestionate. In plus, integritatea radacinii poate fi examinata cu mare precizie pentru fracturi, perforatii sau alte semne de deteriorare;
  • Eliminarea tesuturilor inflamate este precisa si completa;
  • Micro-sutura cu fire monofilament 5-0 si 6-0, indepartarea firelor de sutura dupa 48h si vindecarea tesutului la o saptamana postoperator;
  • Distinctia intre os si varful radacinii poate fi facuta cu usurinta, in special prin colorare cu albastru de metilen;
  • La o magnificatie superioara, osteotomia – indepartarea osului – se poate realiza mai redusa in dimensiuni, ceea ce implica o vindecare mai rapida si cu mai putin disconfort postoperator;
  • Stresul profesional si fizic este redus, deoarece cu ajutorul Microscopului Operator se adopta o pozitie corecta, dreapta. Mai important, mediul clinic este mai putin stresant atunci cand medicul poate vedea in mod clar domeniul de operare;
  • Numarul de radiografii poate fi redus pana la 0, deoarece chirugul poate inspecta apexul direct si exact.

Tratamente Endodontice

Endodontie - Tratamente Endodontice
Endodontie - Tratamente Endodontice

In cadrul clinicii Super Dent 92, tratamentele endodontice sub Microscop Operator sunt efectuate de medici specialisti cu studii post-universitare in endodontie si o bogata experienta practica.

Microscopul Operator, folosit in combinatie cu alte tehnologii de avangarda, confera un avantaj incontestabil specialistilor experimentati de la clinica Super Dent 92, care, astfel, va pot oferi tratamente stomatologice la cele mai inalte standarde. In zilele noastre, Microscopul Operator, cu numeroasele avantaje pe care le ofera, este un instrument absolut indispensabil pentru orice tratament stomatologic de calitate, care vizeaza succesul pe termen lung.

Citeste mai mult

Alegand tratamentul endodontic versus extractie, alegeti pastrarea dintilor dumneavoastra naturali, ca fundatie sanatoasa pentru o dantura functionala, de lunga durata. Microscopul Operator poate fi utilizat in aproape toate procedurile stomatologice, dar indicatia de electie este endodontia, respectiv tratamentele de canal. Marirea si iluminarea imaginii dintilor creaza premisele pentru un tratament dentar de exceptie. Performantele optice remarcabile ofera posibilitatea de a vizualiza detalii care nu pot fi observate cu ochiul liber. Imaginea la Microscop este marita si, prin urmare, foarte clara. Calitatea deosebita a imaginii se datoreaza iluminarii coaxiale – sursa de lumina orientata pe aceeasi directie in care priveste medicul si nu se formeaza umbra-, dar si redarii cu fidelitate a culorilor.

Vizualizarea celor mai fine detalii este foarte importanta pentru diagnostic si pentru tratament. Cu ajutorul camerei video incorporate, imaginile surprinse de microscop sunt redate pe monitor si pacientul isi poate vedea proprii dinti la dimensiuni marite, comunicarea medic-pacient fiind, astfel, mult imbunatatita.

Tratamentul bazat, pana nu de mult, doar pe simtul tactil poate fi realizat, astazi, sub control vizual direct. Manoperele de finete, precum: identificarea canalelor suplimentare, refacerea tratamentelor de canal incorecte, identificarea perforatiilor radiculare si sigilarea acestora, extragerea instrumentelor fracturate in canal sau detectarea fracturilor radiculare, imposibil de realizat in trecut, pot fi efectuate acum cu precizie maxima.

Acest fapt a determinat cresterea calitatii tratamentelor si a dat posibilitatea retratarii cu succes a cazurilor esuate, sortite, pana nu de mult, rezectiei apicale sau chiar extractiei.

Retratamente Endodontice

Endodontie - Retratamente Endodontice
Endodontie - Retratamente Endodontice

Un tratatament endodontic corect, sub Microscopul Operator, poate avea o rata de suces de 90 %, iar dintele astfel tratat poate functiona normal, ca si ceilalti dinti integri. Insa acest tip de tratament este unul complex, complexitate data in primul rand de diversitatea anatomica a canalelor radiculare si de dificultatea de abordare a acestora. Riscul de esec creste cand nu sunt indeplinite conditiile optime de lucru.

Accidentele nedorite de genul obturatiilor incomplete, nedetectarii unor canale suplimentare, ruperea acelor si sechestrarea acestora in canale, perforatiilor, sunt reduse la zero prin utilizarea Microscopului Operator, sub perfecta izolare. Mai mult decat atat, endodontia sub microscop este singura modalitate prin care se pot repara aceste posibile erori in tratament.

Citeste mai mult

Prezenta microscopului, in sine, nu este suficienta pentru succesul unui tratament endodontic. Utilizarea acestuia necesita pregatire continua, suplimentara si de specialitate, experienta, rutina, rapiditate si nu in ultimul rand, utilizarea celor mai performante materiale si tehnologii pentru obtinerea unei obturatii etanse si complete.

O atentie speciala este acordata dintilor care necesita retratament, care au beneficiat anterior de tratament, dar a caror obturatie este incompleta, incorecta sau si-a pierdut etanseitatea. Un dinte tratat incorect este supus unei suferinte suplimentare, iar de multe ori, patologia de dinainte de tratamentul initial avanseaza.

Asadar, este necesara utilizarea unor resurse suplimentare de timp, materiale si aparatura, fapt ce se concretizeaza prin costuri ridicate. Mai mult decat atat, se solicita suplimentar experienta si performanta practicianului, procesul de indepartare a tratamentelor existente, inclusiv a acelor rupte din canale si de abordare a canalelor radiculare secundare omise anterior fiind deosebit de dificil.